Ga direct naar de inhoud van de pagina

Concreet aan de slag met bottom-up aanpak

De gemeente Raalte is partner in het 2-jarige internationale project GoCLLD, samen met organisaties uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Roemenië. Doel van het project is de kennis en ervaring van bottom-up aanpak ‘CLLD’ beter te benutten.

De afkorting staat voor ‘Community Led Local Development’: door de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling. Dat sluit naadloos aan bij de huidige tijdgeest, waar groeiend aandacht is voor participatie en inwonerbetrokkenheid, denk bijvoorbeeld aan de WMO en de omgevingswet. Binnen het project wordt een online leergang ontwikkeld, aangevuld met de mogelijkheid voor certificering (erkende opleiding tot CLLD-coach). Alle partners dragen bij aan de inhoud van de leergang, waarbij de gemeente Raalte bovendien aan de lat staat voor coördinatie van de communicatie.

Basis onder het LEADER-programma

LEADER-coördinator Mireille Groot Koerkamp: “De CLLD-werkwijze bestaat al best lang, zo’n 30 jaar. Het is de basis onder het LEADER-programma, dat Europees in 2.500 regio’s wordt uitgevoerd, waaronder in Salland. De werkwijze heeft zichzelf al bewezen; het is hartstikke slim om gebruik te maken van de ruime kennis en ervaring die hierin al is opgedaan met bottom-up denken en werken. Het geeft ook vertrouwen, dat de gemeente Raalte zich daar actief aan verbindt.”

Zowel Mireille als haar collega Giny Hoogeslag verknopen hun praktijkervaring aan het project, evenals als Birgitte Keijzer van gemeente Raalte. Zij zorgt voor afstemming intern in de gemeente Raalte. Ook levert zij input vanuit haar ervaringen als ondersteuner van initiatieven uit de samenleving, zoals De Kracht van Salland.

 

Kijk maar eens mee naar het filmpje over GoCLLD (3 minten, 59 seconden)!

Naar een YouTube filmpje

 

Geen kalenderitems gevonden.