Ga direct naar de inhoud van de pagina

Verslag Salland College Café van 13 april 2018

Jongeren op het platteland, dat was het onderwerp voor het Salland College Café op vrijdag 13 april bij de Cappellenborg in Wijhe. Maar hoe betrek je jongeren bij wat er gebeurt in hun omgeving? Door te gamen bijvoorbeeld.

Leerlingen van Cappellenborg ontwerpen zelf een fietspad van en naar school met behulp van de game Minecraft.

Digitale democratie – workshop minecraft

Architectuurcentrum Rondeel uit Deventer, de Overijsselse Vereniging Kleine Kernen (OVKK) en initiatiefnemer Ralph Kronieger uit Olst hebben de handen ineengeslagen voor een experiment. Hierbij worden jongeren betrokken bij de democratische besluitvorming over het inrichten van hun dagelijkse route van en naar school. Als middel wordt serious gaming ingezet.

De leerlingen van de Capellenborg ontwerpen zelf een veilige fietsroute naar school met behulp van de game Minecraft. Hiervoor wordt het digitale platform van Geofort ingezet, waarbij in de spelwereld Minecraft de kaart van Nederland nagebouwd is en een community met de staatskundige structuur van Nederland.

Vers Bestuur

Tijdens een infomarkt gingen leerlingen in gesprek met deskundigen zoals Het Oversticht, politie, raadsleden, adviesbureaus, infra-aannemers en ambtenaren om advies in te winnen. De gemeente en de gemeenteraad van Olst-Wijhe ondersteunen het project in het kader van ‘Vers Bestuur’.

Het is de bedoeling dat het fietspad, of onderdelen ervan, ook werkelijk wordt aangelegd. Daar zullen de raad en provincie over beslissen. Leerlingen Ciel en Eva: “Waarom het zo leuk is? De vrijheid! Normaal gesproken moet je doen wat de docent zegt en nu mogen we zelf bepalen. Zelf met mensen praten, zelf ontwerpen.”

Samen bouwen aan de inrichting van je leefomgeving

Deelnemers van het Salland College Café ontdekten in de workshop niet alleen hoe Minecraft werkt, maar ook hoe het functioneert als digitale democratie waar kinderen en jongeren elkaar helpen én controleren. Het is een middel waarmee je letterlijk samen bouwt aan de inrichting van je eigen leefomgeving. 1 van de reacties van de deelnemers: “Ik heb in een uur meer geleerd dan in de afgelopen week bij elkaar!”

Salland College Café

Zo’n 40 Sallanders namen daarna deel aan het Salland College Café, dat vanuit De Kracht van Salland werd georganiseerd. In deze netwerkbijeenkomst zijn 5 onderwerpen gepresenteerd, waarna in workshops hierover informeel kon worden doorgepraat. Aan bod kwamen:

  • Ontwerp van een veilig fietspad met behulp van Minecraft; initiatiefnemer Ralph Kronieger vertelde samen met leerlingen van De Cappellenborg over dit project.
  • Onderzoek naar leefbaarheid en jongeren op het platteland van Salland; door Marco Simons en Guus Kolkman, studenten aan Hogeschool Van Hall Larenstein. Zij vertelden welke factoren het meest bepalend zijn voor de leefbaarheid, zoals het dorpsleven, vrijwilligerswerk, saamhorigheid, woningmarkt, feesten en evenementen, werkgelegenheid en voorzieningen.
  • Onderzoek ‘Trendanalyse naar rood-voor-rood’ door Jeroen Schuurman, student Saxion Hogeschool. Hij doet onderzoek naar vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen, rood voor rood (stallen slopen en in plaats daarvan een woning bouwen), de groei of krimp van de bevolking en nieuwe bedrijfsactiviteiten op het platteland.
  • Salland Academy, een initiatief van Rabobank Salland, brengt organisaties, opleiders en medewerkers met elkaar in verbinding door middel van opleiding, training en coaching vanuit Sallandse bedrijven. Yvette Stemerding vertelde wat de Salland Academy doet voor de leefbaarheid voor jongeren in Salland. In de workshop werd vooral gesproken over vindbaarheid van stageplekken en vacatures. Leerlingen, studenten en starters weten vaak niet precies welke interessante bedrijven, stageplekken en vacatures er in Salland zijn.
  • Cor van den Berg van de Historische Vereniging Wijhe vroeg deelnemers om mee te denken over de toekomst van het Wijhes Museum. Het museum zoekt een nieuwe plek. 1 van de mogelijkheden is om een pand te delen met een ondernemer of andere organisatie. Of om te werken met tijdelijke tentoonstellingen. Het museum beschikt onder andere over de inrichting van een oude school, slagerij en winkel. Cor vroeg de deelnemers om met creatieve ideeën te komen.

 

Wil jij ook wel eens een Salland (college) Café bezoeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Je ontvangt dan automatisch de uitnodigingen.