Ga direct naar de inhoud van de pagina

Salland Boert en Eet Bewust: van het platteland naar de stad!

Sinds de start medio mei 2017, zijn er talloze verbindende activiteiten georganiseerd door de deelnemende boeren van Salland Boert en Eet Bewust.

De open dag bij varkens- en melkveebedrijf Ammervelde van familie Holtkuile samen met voedselcoöperatie ‘De Autark’ uit Broekland was een groot succes met circa 1000 bezoekers.

Campina boerderijdagen en AH Buitendagen

Ook lift de organisatie mee op het succes van de bekende merken. De Campina boerderijdagen en AH Buitendagen die ook in Salland plaatsvonden, trokken heel veel bezoekers met niet-agrarische achtergrond. Voor Salland Boert en Eet Bewust mooie momenten om in gesprek te gaan over de herkomst van ons voedsel, de verzorging van het vee en de focus van agrariërs op het gebied van milieu, mest en energie.

Naar de stad: ‘Van Riek tot Vork’

Maar hoe bereik je de mensen ‘uit de stad’? Niet iedereen bezoekt spontaan een boerderij. Juist, dan trekken we met de boeren naar de stad! Op zaterdag 26 mei stond er midden op de Brink in Deventer een lange, gedekte tafel met 50 stoelen. De toevallige passant kon aanschuiven, kreeg een koptelefoon op en kreeg een klein gerechtje voorgeschoteld, waarvan het hoofdingrediënt afkomstig was van een boer uit de gemeente Deventer.

Al genietend van het eten, werd je meegenomen in een hoorspel waarbij je ‘jouw’ boer hoorde vertellen. Hoe ziet zijn dag eruit? Hoe komt de asperge of het varkensvlees op je bord? En hoe ziet deze boer zijn rol in het voedselsysteem? De bezoeker werd in 20 minuten meegenomen naar het platteland en komt te weten welk verhaal er achter hun bord eten schuilt.

‘Van Riek tot Vork’ was voor Salland Boert en Eet Bewust misschien wel het beste voorbeeld van het bij elkaar brengen van voedselconsumenten en -producenten.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website Salland Boert en Eet Bewust en de Facebookpagina Salland Boert en Eet Bewust.