Ga direct naar de inhoud van de pagina

Boerenkracht is een kunst

Op de Boerendag tijdens de Stöppelhaene, donderdag 24 augustus, kwamen zo’n 200 bezoekers naar de Leeren Lampe in Raalte voor de bijeenkomst ‘Boerenkracht is een kunst’.

Thumbnail Thumbnail Thumbnail

De Urkse ‘visserman’ Louwe de Boer vertelde hoe zijn familiebedrijf de bedreigingen in de visserijsector (stijgende brandstofprijzen, lagere opbrengsten, onzekere en veranderende regelgeving) heeft omgezet in kansen. Zij namen het heft in eigen hand en hebben in samenwerking met partners het bedrijf ‘Ekofish Group’ opgericht. De situatie van de vissers is in veel opzichten vergelijkbaar met agrariërs. Hij raadt agrariërs aan om nieuwe regelgeving niet af te wachten, maar vooruit te kijken en zo nodig in samenwerking met anderen nieuwe initiatieven op te pakken. Het gedicht dat zijn opa hem leerde is hem altijd bij gebleven. Louwe de Boer: “Als je denkt ‘ik ben verslagen’, is de nederlaag een feit. Als je denkt ‘ik zal niet versagen’, win je op den duur de strijd.”

Eten anno 2030

Bezoekers kregen een voorproefje van eten in 2030, hoogtechnologisch geproduceerd voedsel. Denk aan vlees uit de 3d printer en groente geteeld in een container zonder daglicht.

Agri Meets Design voor creatieve kijk van kunstenaars

Agri Meets Design liet zien hoe een creatieve kijk van kunstenaars inspirerend kan zijn voor agrariërs die voor uitdagingen staan. Een kunstenaar bedenkt samen met een boer of boerin creatieve oplossingen voor het bedrijf. Agrariërs die hiervoor belangstelling hebben, kunnen contact opnemen met Agri Meets Design.

Boerenwereld draait door

Tijdens ‘De Boerenwereld draait door’ zorgden kritische stellingen voor een stevige discussie over het verkorten van de ketens, directe verkoop en verduurzamen van de  landbouw.

Ketens verkorten met Hallo Boer

Tenslotte werd ‘Hallo Boer’ gelanceerd. De website geeft een overzicht van boeren die aan huis producten verkopen. Een vindplaats voor voedsel uit de buurt. Doel is om de ‘ketens te verkorten’. Meer informatie vind je op de website van Hallo Boer.

De lunch werd verzorgd door ‘Salland boert en eet bewust’ en bestond uit producten van Sallandse boeren.

De handen ineen voor een vitaal Salland

Deze bijeenkomst werd georganiseerd en/of mede mogelijk gemaakt door Stichting Stöppelhaene, Salland Boert en Eet bewust, Landstede MBO Raalte, The Green East, Booijink veevoeders, Rabobank, LTO Noord, Agri Meets Design, Kennispoort Regio Zwolle, het Agri & Food Innovatiecluster, provincie Overijssel, gemeente Raalte, Deventer en Olst-Wijhe en De Kracht van Salland.