Ga direct naar de inhoud van de pagina

Verslag drukbezocht Salland Café over notenteelt

In de Spil in Lettele kwamen zo’n 70 Sallanders en andere geïnteresseerden bij elkaar voor een Salland Café over notenteelt.

Er is steeds meer vraag naar noten. Noten zijn gezond, zitten vol goede eiwitten en dragen bij aan een meer plantaardig menu. Ook zijn notenbomen goed voor de kwaliteit van bodem en water. Geen wonder dat burgers, boeren en buitenlui de teelt ervan overwegen.

Doorkijkje op notenteelt in Nederland

Ton Baltissen, projectleider Noten uit Overijssel en voorzitter van de Nederlandse Notenvereniging, gaf een doorkijkje op de notenteelt in Nederland. Hij raadt mensen die de teelt overwegen aan zich goed informeren, zodat zij vooraf goede keuzes maken. Ga je voor het notenhout, een tafelnoot of notenolie? Hazelnoot of walnoot, en welk ras? Voor walnoten en hazelnoten zijn meerdere  rassen nodig ten behoeve van de kruisbestuiving. Je hebt rassen nodig die het goed doen in Nederland en natuurlijk goed plantmateriaal (zoals soortechtheid). De hazelaars Gunslebert en Gustav’s Zeller geven in Nederland doorgaans een mooie oogst. De 1e hazelnoten kunnen na 2 à 3 jaar geoogst worden, walnoten na 6 à 7 jaar. Als tip geeft hij mee: “Ga voor biologische teelt, de noten die wij hier eten komen vooral uit Turkije en Californië en dat geeft kansen voor de bionoot in Nederland. Kies een noot zonder bittere nasmaak, daar houden Nederlanders niet van.”

Routekaart voor omschakeling veehouderij naar (gedeeltelijke) notenteelt

Michaela van Leeuwen, melkveehoudster en projectleider bij Projecten LTO Noord, vertelt over het project Noten uit Gelderland, waarbij een routekaart is ontwikkeld, die de verschillende stappen laat zien om met notenteelt te starten in een bedrijf. Wanneer een melkveebedrijf notenbomen inpast in haar bedrijfsvoering is het wenselijk om een ras te kiezen dat later in het blad komt. Hierdoor kan er nog een goede eerste snede worden geproduceerd. Daarnaast zijn in dit project 3 mogelijke concepten ontwikkeld en uitgewerkt voor notenteelt in het bestaande bedrijf: Leisure farm (bijvoorbeeld een voedselbos), Sustainable farm (verduurzamen bedrijf met notenteelt naast het hoofdproduct) en Production farm (alleen noten als volveldsgewas).

Bufferstroken 2.0

Ook neemt ze ons mee in het project Bufferstroken 2.0, waarin gefocust wordt op het inrichten van de bufferstrook tussen weiland en sloot met notenbomen. De boomwortels zorgen ervoor dat de nutriënten (meststoffen) niet uitspoelen naar het oppervlaktewater.  Op haar melkveebedrijf heeft zij een bufferstrook van 48 bomen van 10 jaar oud aangeplant. Ook zij geeft tips mee, zoals: “Snoei de bomen na het planten meteen terug, dan slaan ze beter aan en hebben ze het volgende seizoen een vollere kruin. Neem plantmateriaal dat zich hoog vertakt of snoei de bomen zo. Dat is makkelijker oogsten en machines kunnen beter passeren.”

Oliemolen de Kleine Muyl

Jetse Hartmans van oliemolen de Kleine Muyl vertelt dat er in de IJsselvallei en Salland veel (particuliere) notenbomen zijn waarmee niets gedaan wordt. In de Kleine Muyl wordt er graag notenolie van geperst op een elektrische pers. De smaak hangt af van ras, omstandigheden en grondsoort. De eigenaren leveren de noten gepeld aan. Na het persen bezinken de troebele delen tot een pasta en de heldere olie wordt gebotteld. Jetse vertelt: “We gebruiken alles van de noot en willen het restproduct nog verder door ontwikkelen, want daarin zit de meeste voedingswaarde. De olie is heel gezond en van een veel betere kwaliteit dan in de supermarkt. We verkopen de olie op streekmarkten.”

Praktijkverhaal van Harm Tuenter van hazelnotenboomgaard ’t Joostenhuus

Harm Tuenter, hazelnotenkweker, vertelt een verhaal uit de praktijk. Harm is begin jaren ’90 met een aantal andere geïnteresseerden begonnen met een studieclub notenteelt. Zo oriënteerden zij zich op de teelt en verschillende rassen. Momenteel heeft hij 13 verschillende rassen staan, waarvan 5 rassen ‘op de proef’ zijn en 8 rassen goed bevonden. Harm geeft aan dat het bij het maken van een plan en het kiezen van rassen ook belangrijk is welk doel het dient. Sommige rassen heeft hij als bestuiver van het hoofdras, maar ook de bestuivers geven mooie noten. Harm heeft bijna alle machines die hij gebruikt voor de notenteelt, zelf gemaakt.  Dat bespaart kosten. Tegenwoordig kun je ook veel kopen via internet, van klein tot groot.

Ook van Harm zijn er tips: “Plant de notenbomen eerst in een plantbed en niet direct in het grote veld. Dat geeft voordelen qua kosten en planning. Daarnaast is het belangrijk om voor een open kroon te zorgen: 3 á 4 takken die de kroon vormen is het mooist. Qua ondergroei is het mogelijk om gras onder te zaaien, maar dat gaat ten koste van de productie van de hazelnoten.”

Proeven

Tijdens de netwerkborrel  mogen we verschillende rassen hazelnoten en olie proeven. Opvallend is het verschil in smaak. De walnoten die op tafel zijn uitgestald, verschillen in uiterlijk en grootte. Dit toont eens te meer aan dat een zorgvuldige keuze van het ras gewenst is.

Wil jij ook naar een oriëntatiebijeenkomst over notenteelt of mee met de excursie naar notenbedrijf Mobipers? Kijk dan op de website Projecten LTO Noord.

Hieronder vind je de presentaties van het Salland Café.

Dit is een overzicht van alle bijlagen behorende bij deze pagina.

Spring naar einde van Bijlage-overzicht
Dit is een overzicht van alle bijlagen behorende bij deze pagina.
Titel Type Grootte Download
Smaak, kleur en proeven van noten  pdf 415,0 KB Download
Presentatie programma project masterclasses  pdf 251,1 KB Download
Presentatie orientatie avonden  pdf 4.225,6 KB Download
Hazelnoot presentatie  pdf 851,4 KB Download
Landbouw en bufferstroken 2.0  pdf 1.039,5 KB Download
Spring naar begin van Bijlage-overzicht