Ga direct naar de inhoud van de pagina

Uitnodiging Salland Café ‘Levend Verleden’

Heb je belangstelling voor archeologie en cultuurhistorie in Salland? Het idee dat je in Salland 'op oale grond' loopt, waarop eeuwenlang mensen leefden, spreekt je dan vast aan.

Hun verhalen bieden ons de kans om het verleden weer levend en beleefbaar te maken, bijvoorbeeld voor toeristen en recreanten. Of voor kinderen op school of andere geïnteresseerden. Wil jij hierover meedenken? Kom dan naar het Salland Café ‘Levend Verleden’ op vrijdag 29 maart van 14.00 tot 18.00 uur in kasteel de Haere, Haereweg 4 in Olst.

Opgravingen Heeten

In Heeten werd er op grootschalige wijze ijzer gewonnen en gesmolten. Van het hoogwaardige ijzer werden wapens gemaakt, die ook aan de Romeinen werden verkocht. Tenminste, dat lijkt waarschijnlijk, want er zijn Romeinse munten gevonden.

Basjkieren Wijhe

Een kozakkenleger uit Basjkirostan bivakkeerde in 1813 enige tijd in een tentenkamp in Wijhe. Deze Basjkieren hebben bij Fortmond een schipbrug over de IJssel gebouwd. Het Kozakkenveer is hiernaar vernoemd. Ze trokken richting het westen en hebben de troepen van Napoleon verslagen. Het kan maar zo zijn dat er nog een paar afstammelingen van de Basjkieren in Wijhe rondlopen…

IJssellinie

De IJssellinie was een militaire verdedigingslinie die tussen 1951 en 1954 gebouwd werd om Nederland door middel van onderwaterzetting te beschermen tegen een invasie van Russen. Daarvoor moest wel een groot deel van Salland onderwater worden gezet. Heb je de bunker met het hospitaal wel eens van binnen gezien?

Salland Café

Het Salland Café is een netwerkbijeenkomst die samenwerking en kennisdeling in Salland stimuleert. 4 keer per jaar komen bewoners, ondernemers, organisaties en overheden bijeen. Met korte presentaties over actuele thema’s en elke keer op een andere locatie in Salland.

Meer informatie

Het gedetailleerde programma vind je in de uitnodiging (pdf, 800 KB).

Dit is een overzicht van alle bijlagen behorende bij deze pagina.

Spring naar einde van Bijlage-overzicht
Dit is een overzicht van alle bijlagen behorende bij deze pagina.
Titel Type Grootte Download
Salland Café uitnodiging Levend Verleden  pdf 801,5 KB Download
Spring naar begin van Bijlage-overzicht