Ga direct naar de inhoud van de pagina

Buitenzwembad Heeten klaar voor de toekomst

Heeten heeft een eigen buitenzwembad: De Oase. Het zwembad wordt gerund en onderhouden door vrijwilligers uit het dorp. Elk jaar beleeft de jeugd van Heeten en omgeving er veel plezier.

In 2014 kwam het bestuur met een plan om het zwembad toekomstbesteding te maken; dat leidde al snel tot een veel grotere ambitie: een duurzaam en energieneutraal zwembad, met een sterke sociale meerwaarde.

Resultaten moet je vieren

Op zaterdag 11 mei is het bad feestelijk ‘heropend’. Bestuursvoorzitter Huub Klein Koerkamp: “We hebben de lat hoog gelegd, maar met de hulp van veel vrijwilligers, subsidies, sponsoren en geld uit het dorp hebben we onze ambitie waargemaakt.” Er zijn vele verduurzamingsmaatregelen genomen, het bad is vervangen en de chloordosering is verminderd. Daarnaast zijn er 3 overkappingen geplaatst met zonnepanelen op het dak. Dit zorgt voor elektriciteit én schaduwplekken.

Toekomstbestendig

“Met dit bereikte resultaat kunnen we de entreeprijs voorlopig gelijk houden. Het bad is van het dorp en we vinden het belangrijk dat iedereen er gebruik van kan maken. Ook mensen met een kleine portemonnee,” aldus Klein Koerkamp. LAG-voorzitter Wout Wagenmans: “Belangrijk is het draagvlak en de inbreng van inwoners, die is echt heel groot. Naast ‘zwemmen en bewegen’ heeft het bad voor een brede doelgroep een belangrijke ontmoetingsfunctie, vergis je niet in die meerwaarde. Er is samen hard gewerkt en ik wil dan ook een groot compliment geven aan het bestuur voor het behalen van zo’n prachtig resultaat.”

Trots

Het was een enorme klus om de plannen te realiseren. In totaal kostte de duurzame renovatie zo’n € 280.000. Vanuit Leader De Kracht van Salland is een eenmalige subsidie van € 95.000 toegewezen, bestaande uit een Leaderbijdrage van de Europese Unie voor plattelandsontwikkeling, provincie Overijssel en gemeente Raalte. Dankzij een inzamelingsactie in het dorp en sponsoren is het resterende bedrag binnengehaald. “Ik ben ontzettend trots op wat we samen hebben neergezet. Meer dan 60 vrijwilligers hebben duizenden uren gewerkt. Het dorpsgevoel is hier ontzettend groot. Als je iets wilt bereiken, moet je het met elkaar doen. Zo houden we het dorp samen leefbaar.”