Ga direct naar de inhoud van de pagina

Landbouwmuseum De Laarman op weg naar energieneutraal

Landbouwmuseum De Laarman in Luttenberg wordt grondig verbouwd en uitgebreid. Dat gebeurt circulair, dus met hergebruik van zoveel mogelijk materialen.

Zo worden delen van een gesloopte kapconstructie in de nieuwbouw gebruikt. En ook mooi meegenomen: straks heeft het museum een veel lagere energierekening.

Vrijwilligers namen de bouw grotendeels voor hun rekening. Daarmee kon de Laarman de bouwkosten, bijna drie ton, beperkt houden. 3.500 manuren in 2018, berekende penningmeester Hennie klein Koerkamp. Dagelijks een man of 6 op de werkvloer, op vrijdag nog meer.

Bijdragen van EU, provincie en gemeente Raalte

De bouwprijs kon ook beperkt blijven door circulair te bouwen. Klein Koerkamp: “We hebben balken en plaatmateriaal van de gesloopte kapconstructie en oude schuifdeuren gebruikt voor de bekisting.” Wat er aan kosten overbleef is voor een deel betaald vanuit Leader De Kracht van Salland, met middelen vanuit het Europese landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, provincie Overijssel en gemeente Raalte. Ook leverde het coöperatiefonds van de Rabobank een bijdrage.

Duurzaamheidsmaatregelen

Grote winstpakker op termijn is het terugdringen van de energierekening. Je hebt het dan toch over maandelijkse lasten. Klein Koerkamp: “Wij hopen voor het nieuwe deel straks energieneutraal te zijn.” Dat moet mogelijk worden door vloerverwarming, waardoor je met lagere temperaturen verwarmt en per ruimte de temperatuur regelt.

Ook is gebruikgemaakt van een warmtepomp met bufferopslag, waardoor water niet in hoog tempo – en daarom energiezuiniger – opgewarmd wordt. Met zonnepanelen wekt De Laarman eigen stroom op. En wegens goede isolatie is ook goede ventilatie aangebracht, in dit geval met een warmteterugwin-systeem (WTW). Dit is een installatie waarbij warme binnenlucht bij het ventileren de koudere buitenlucht opwarmt als die naar binnen gaat. Natuurlijk wordt het hele museum met led verlicht. En om wateroverlast bij stevige regenbuien te voorkomen is een infiltratiesysteem aangelegd.

Eind van dit jaar moet de bouw gereed zijn.