Ga direct naar de inhoud van de pagina

Energie Support Salland helpt ondernemers met besparen

Energie Support Salland: een collectief van 7 lokale bedrijven die ondernemingen praktisch en efficiënt helpt bij het in kaart brengen van maatregelen om energie te besparen.

Deze energiebesparingsanalyse toont de ondernemer wat een aanpassing kan opleveren. Een prima stappenplan waarmee je direct aan de slag kan.

Pilot

Provincie Overijssel en gemeente Raalte maakten het financieel mogelijk om een pilot uit te voeren. Daarbij is bij 8 lokale ondernemingen een energiebesparingsanalyse gemaakt. Dit waren ondernemingen uit diverse branches en van verschillende groottes. Van die verscheidenheid is veel geleerd. Qua energiebesparing kwam Energie Support Salland hele uiteenlopende zaken tegen. Ook hadden de ondernemers hun eigen prioriteiten.

Stapsgewijze aanpak

De eerste stap van de energiebesparingsanalyse is de energiescan. Op 4 vlakken wordt de onderneming doorgelicht: het gebouw, de processen, de verlichting en ICT. De resultaten van de scan worden verwerkt in een besparingsrapport dat met de ondernemer besproken wordt. Met het rapport kan de ondernemer voor zichzelf een plan van aanpak maken voor de korte en lange termijn.

Informatieplicht Energiebesparing & Energielabels

Bedrijven met een energieverbruik van meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas per jaar zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die zich terugverdienen binnen 5 jaar.

Sinds 1 juli 2019 is hiervoor ook een meldingsplicht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarvoor moet de Erkende Maatregelenlijst (EML) ingevuld worden. Een intensieve, tijdrovende klus die met de begeleiding van Energie Support Salland in een uurtje of 2 te doen is.

Ook voor bedrijven zonder meldingsplicht

Energie Support Salland is er ook voor bedrijven die geen meldingsplicht hebben, maar wel energiebesparende duurzame maatregelen willen nemen. In 2023 moeten alle bedrijfskantoren het energielabel C hebben, en in 2030 het A-label. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Aanpak wordt beloond met fiscale maatregelen en subsidies

De kosten voor een energiescan variëren tussen de € 350 en € 750, afhankelijk of het bedrijf een klein- of grootverbruikaansluiting heeft. De provincie biedt op dit moment middels de ‘Geldterugactie’ een vergoeding van € 400 voor de energiescan. Daarnaast zijn er ook nog subsidies en fiscale regelingen. De adviseurs van Energie Support Salland kunnen hierover adviseren en helpen bij de aanvraag.

Meer informatie vind je op de website energiesupportsalland.nl.