Ga direct naar de inhoud van de pagina

Burgerbegroting Heeten start in maart

Heetenaren bepalen gezamenlijk wat nodig is in hun eigen dorp en buitengebied door een burgerbegroting te beginnen: samen afwegingen en keuzes maken over waar zij gemeentelijk geld aan willen besteden. Dit wordt gedaan onder de noemer ‘Heeten Durft!’.

In de aanloop naar deze start zijn gesprekken gevoerd met vele inwoners, ambtenaren, college van burgemeester en wethouders en raadsleden. Eind 2019 gaf de gemeenteraad groen licht om te starten.

Plaatselijk Belang staat pal achter Heeten Durft!

Heeten Durft! is een werkgroep van Plaatselijk Belang (PB) Heeten. PB Heeten staat pal achter Heeten Durft! Ayleen Aarnink-Kiekebosch, bestuurslid van PB Heeten: “Een burgerbegroting lijkt te gaan over geld, maar het biedt vooral kansen voor de gemeenschapsvorming van Heeten en voor versterking van het begrip tussen inwoners en overheid. De gemeenteraad heeft groen licht gegeven en we kunnen starten. We realiseren ons dat het een nieuw proces is, waarbij je op voorhand niet weet hoe het gaat lopen. Maar als je het niet probeert, weet je zeker dat het niet lukt. Wij durven het wel aan.”

In de startblokken

Zodra het groene licht er kwam, is hard gewerkt aan alle voorbereidingen. In een boekje dat huis-aan-huis wordt verspreid onder inwoners staat hoe en wanneer je mee kunt doen. Tussen februari en juni zijn er verschillende momenten dat Heetenaren kunnen meepraten en meebeslissen. Iedereen tussen 8 en 108 uit postcodegebied 8111 kan meedoen. En of je nou 1 keer komt of vaker: dat mag iedereen zelf bepalen.

Geen extra geld

De projecten die Heetenaren kiezen, worden betaald met geld waarmee te schuiven is voor Heeten binnen de gemeentelijke begroting. Het is niet de bedoeling dat de gemeente hiervoor extra budget voor Heeten moet vrijmaken: als inwoners ergens geld aan willen besteden, moeten zij dus ook op iets anders bezuinigen. Immers net als bij jezelf geldt: je kunt het geld maar 1 keer uitgeven.

Lees meer informatie over Heeten Durft!.