Ga direct naar de inhoud van de pagina

Studenten aan de slag voor Salland Deal

In de afgelopen 2 maanden zijn studenten van hogeschool Saxion in Deventer bezig geweest met het inventariseren van initiatieven in Salland die de verbinding tussen de mens en het platteland versterken.

Dit deden de studenten in opdracht van de gemeenten Olst-Wijhe, Raalte en Deventer.

Er zijn meer dan 100 initiatieven gevonden die deze verbinding versterken. Deze initiatieven zijn erg divers en onderverdeeld in de volgende thema’s: voedsel & natuur, educatie, advies/financiën en recreatie.

Veel initiatieven thema voedsel & natuur

De meeste initiatieven hebben te maken met het thema voedsel & natuur. Zo zijn er veel initiatieven gericht op verkoop aan huis, denk hierbij aan boerenwinkels of een melktap. Een ander voorbeeld binnen het thema voedsel, zijn de voedselcoöperaties, zoals de Gouden Pompoen. Hier kunnen mensen online eten bestellen wat vervolgens thuisbezorgd wordt.

Initiatieven op het gebied van recreatie en educatie

Ook recreatie levert een bijdrage aan deze verbinding. Dit bestaat onder andere uit diverse fietsroutes, zoals de Slinger van Salland. Op deze route komen mensen langs winkels, excursiepunten en unieke overnachtingsplekken, in contact met het platteland. Het thema educatie komt ook regelmatig terug. Zoals bij Sallands Landbouwmuseum De Laarman dat mensen wil informeren over de voedselproductie van vroeger, het heden en in de toekomst.

Nieuwe opdracht

Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe opdracht om nog meer initiatieven in kaart te brengen. In het verlengde hiervan kan er ook onderzoek gedaan worden naar manieren om de regionale economie tussen boer en burger verder te versterken.

Mocht je willen weten welke initiatieven er te vinden zijn in jouw buurt, kijk dan vooral eens op de digitale kaart. Deze kaart wordt regelmatig geüpdatet.