Ga direct naar de inhoud van de pagina Ga direct naar zoeken

Verrassend stukje Salland rondom Luttenberg

Voor wie er graag op uittrekt is de belevingsroute over de Luttenberg, een afgesneden deel van de Sallandse Heuvelrug, een aanrader. Landschap Overijssel is eigenaar en het gebied is 48 hectare en ligt 31 meter boven NAP.

Je kunt starten bij onder andere Museum de Laarman, Café de Schoenmaker of bij de Dagcamping in Luttenberg. Hier staan speeltoestellen voor kinderen en start ook de belevingsroute, die je volgt langs de gele paaltjes. De geplante lindeboom herinnert aan het 700-jarig bestaan van Luttenberg in 2018.

Een echte belevenis

Onderweg veel informatie over de Luttenberg zoals de zichtbare greppels van het historische karrespoor, een drukke handelsroute uit de Middeleeuwen naar Luttenberg.

Vanaf het uitkijkpunt een prachtig zicht op de Sallandse Heuvelrug en bij helder weer is het torentje van Palthe te ontdekken. Het is een wandeltocht met hoogteverschillen, naald- en loofbomen, heideveldjes, kleine akkertjes en jeneverbesstruiken. Bekend van de aroma in gin en jenever en van de geneeskrachtige werking. De jeneverbes is een conifeer die van nature voorkomt in Nederland.

Je wordt getrakteerd op paddenstoelen in het herfstseizoen, vele zangvogels het hele jaar door en bloeiende heide op het eind van de zomer. En mooie mistdraden in de jeneverstruiken, die vroeger dan de bijnaam ‘Witte Wieven’ kregen.

Wie topfit de wandeling wil afronden, kan onderweg trainen op de trimtoestellen.

Museum De Laarman

Het bezoek afsluiten in het gerenoveerde Museum De Laarman waar alles over voedselproductie te vinden is. Je maakt kennis met de wereld achter ons eten, zoals brood, melk, vlees, kaas en eieren.

Een aanrader voor jong en oud!

De belevingsroute en de renovatie van Museum De Laarman zijn mede mogelijk gemaakt dankzij Leaderbijdragen.

Logo's van partners