Ga direct naar de inhoud van de pagina

Het boerenbedrijf en de impact van corona

Sinds maart gaat het leven van iedereen er iets anders aan toe nu er sprake is van een ‘intelligente lockdown’. In het nieuws is er veel aandacht voor de maatregelen, de zorg en de economische gevolgen. Maar hoe kijken agrariërs hier tegenaan?

Een student Bestuurskunde interviewde in opdracht van gemeente Raalte een aantal boeren.

Het virus laat nu ook duidelijk zijn sporen achter in het boerenbedrijf, maar hoe gaat het er nu op de boerderij aan toe, nu de situatie opeens compleet veranderd is? Om dit te vertellen zijn enkele agrariërs gevraagd hoe zij ondernemen in corona-tijd ervaren en hoe zij persoonlijk tegen deze nieuwe situatie aankijken.

Ondernemerschap

Het is duidelijk dat het virus zeker een impact op onze boeren heeft, al is er ook een groot onderscheid zichtbaar tussen diverse boeren. Met name boeren met vleesproductie en die verse producten verkopen hebben last van de gevolgen van het virus. Ook boeren die rechtstreeks aan de horeca verkopen hebben nu een flink verlies te lijden.

De boeren die meegewerkt hebben aan het interview hebben tot nu toe gelukkig geen grote moeite gehad met de afzet van hun producten. Zij hebben namelijk de oogst van vorig jaar al verkocht. Zo is er één boer die ook nog vlees verkocht naast zijn andere geteelde groentes. De verkoop en de prijs hiervan was ontzettend hard gekelderd. De toekomstige verkoop van de producten is ook onzeker, men vindt het lastig in te schatten hoe groot de vraag volgend jaar zal zijn. Eén boer verwacht echter geen last te hebben van een terugvallende afzetmarkt, doordat zijn bedrijf voornamelijk de producten vrij regionaal verkoopt aan vaste afnemers. Hoe de prijzen zich in het najaar en de winter gaan ontwikkelen blijft onzeker.

Ondanks de onzekere prijzen, gaan de boeren gewoon door met het runnen van het bedrijf. Zo zijn ze volop bezig met het zaaien van hun nieuwe gewas en zitten de meeste gewassen alweer in de grond. Het zaaigoed en veevoer is nog steeds goed verkrijgbaar zonder al te veel leveringsproblemen. Natuurlijk zien zij in dat men gewoon verder moet gaan, maar het verloop van de prijzen en de vraag naar producten blijft erg onvoorspelbaar.

Kennis

Hoewel het algemene nieuws vol staat met artikelen over de maatregelen en de economische gevolgen van COVID-19, staat er niet veel informatie in over de boerenbedrijven. De meeste boeren volgen het algemene nieuws om zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van de belangrijkste ontwikkelingen. Om meer specifiek informatie te krijgen over de gevolgen van het virus en het boerenbedrijf, wordt voornamelijk de site van LTO veel geraadpleegd.

Hoe kijkt men tegen het virus algemeen aan?

Als laatste is er gevraagd hoe men zelf tegen het virus aankijkt. Hieruit blijken zowel positieve als negatieve kanten te zitten aan de huidige situatie in de crisis. Wat gemist wordt, is het gebruiken van het normale boerenverstand. Hij vindt dat de overheid af en toe betuttelend is op dit gebied naar de samenleving toe. Hij merkt ook dat mensen echt hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen als zij ziekteverschijnselen hebben. Daarnaast is het van belang dat we in de toekomst beter voorbereid zijn op zulke situaties.

Een gezin merkt ook op dat het drukker wordt op de boerderij, omdat de kinderen niet meer naar school kunnen. Zij waren blij dat hun kinderen nog wel twee dagen naar de opvang mogen, dit omdat de vrouw een vitaal beroep heeft. Dit heeft ervoor gezorgd dat zij bepaalde dagen ontlast worden. Hoewel het druk is, is het boerenbedrijf en het gezin nog wel te combineren.

Zoals gezegd zitten er ook positieve kanten aan deze situatie. Het is voor sommige boeren een stuk rustiger geworden op de boerderij, wat soms als prettig wordt ervaren. Daarnaast ervaren ze ook dat de wegen nu minder druk zijn, wat voor hen betekent dat ze minder lang hoeven te wachten om de weg over te steken met tractoren.

Daarnaast zag een boer ook het positieve op het gebied van vakanties. De meeste buitenlandse bestemmingen vallen aankomende zomer af en wellicht dat vakantie in eigen land weer aantrekt. Zo kunnen mensen ook weer inzien hoeveel mooie plekken Nederland heeft, zoals Salland.

 

Geen kalenderitems gevonden.