Ga direct naar de inhoud van de pagina

Resultaten enquête buitengebied geven reden tot actie

De politie krijgt vaker signalen over criminaliteit in het buitengebied. De gemeentes in de regio vinden het belangrijk om daar goed zicht op te houden.

In maart 2020 ontvingen alle inwoners van het buitengebied een enquête. De resultaten daarvan helpen om plattelandscriminaliteit tegen te gaan.

Drugs-gerelateerde activiteiten

Uit de enquête blijkt dat inwoners en ondernemers de meeste overlast ondervinden van vuilstort en hardrijden. De resultaten laten ook zien dat sprake is van mogelijk drugs-gerelateerde activiteiten, zoals dumping van hennepafval en productie van synthetische drugs. Daarnaast blijkt dat op het gebied van verkeersveiligheid en onderhoud van de openbare ruimte verbeteringen in het buitengebied mogelijk zijn. De gemeenten en hun partners bekijken de komende tijd hoe zij hier actie op kunnen ondernemen.

De resultaten van de enquête en de informatie van onder andere de politie geven handvatten om aan de slag te gaan met het leefbaar en veilig houden van het mooie buitengebied.

Komen er mensen ongevraagd op het erf?

  • Noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe de mensen er uitzien.
  • Vraag rond in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
  • Overleg met de wijkagent.
  • Waarschuw de WhatsApp-groep van de buurt.

Woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren?

  • Accepteer nooit contante betalingen, laat huur betalen via de bank.
  • Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.
  • Is de huurder een bedrijf? Vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft.
  • Is de huurder geen bedrijf maar ergens in dienst? Dan kun je vragen om een werkgeversverklaring en bel je de werkgever ter controle.
  • Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast, bijvoorbeeld periodiek afspreken om in de schuur te kijken of dat verbouwingen enkel in overleg plaats mogen vinden.

Vertrouw je het niet?

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie, bij de wijkagent of via 0900 - 8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 of op of www.meldmisdaadanoniem.nl.

 

Geen kalenderitems gevonden.