Ga direct naar de inhoud van de pagina

‘Salland biodivers’ wint Samen voor Biodiversiteitsprijs

Het plan ‘Salland biodivers’ dat door de werkgroep Heel Broekland Bloeit is ingediend voor de Samen voor Biodiversiteitsprijs, is door de landelijke jury uitgekozen tot 1 van de prijswinnaars. De werkgroep wint hiermee € 25.000 om het plan uit te voeren.

Met dit bedrag gaat de werkgroep op 30-35 plaatsen in het ‘groene hart van Salland’ (rondom Broekland, Middel, Elshof, Boerhaar, Ramele... dus in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte) kleine glooiingen maken, terugbrengen of versterken. Zo ontstaan er hoogteverschillen en daarmee micro klimaat-ecosystemen met een variatie in nat, droog, zon en schaduw. Hierbij worden minibosjes geplant en zullen 'stapelmuurtjes' van snoeihout worden gemaakt voor insecten en andere dieren. Dit vormt de 1e aanzet voor een groene oase. Daarna zal de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. De werkgroep hoopt dat de variatie aan planten- en diersoorten hierdoor zal toenemen.

Nieuwe actie van Heel Broekland Bloeit

De werkgroep Heel Broekland Bloeit bestaat uit zo’n 50 boeren, burgers en buitenlui. Dit voorjaar heeft de groep ruim 13.500 m2 met bloemen- en kruidenmengsels ingezaaid. De groep werkt samen met de Patrijs in Salland, Plaatselijk Belang Broekland, Duurzaam Middel, Kostbaar Salland, Salland Boert en Eet Bewust en werkgroep Boerderij Educatie Salland. Ook is er afstemming met andere groene initiatiefgroepen in de buurt. De werkgroep wil ook meedenken met de gemeente Olst-Wijhe en Raalte over natuurlijk bermbeheer, door delen van de bermen niet of nauwelijks te maaien.

2 prijswinnaars in Salland

Onder de 8 prijswinnaars bevindt zich nóg een Sallands project, namelijk ‘Duizend Bloemen’ vanuit Olst. Lees meer over dit project.

Samen voor Biodiversiteit

De prijzen zijn beschikbaar gesteld door het Innovatiefonds Samen voor Biodiversiteit van de Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. In de projecten werken burgers, boeren, terrein beherende organisaties en overheden samen om de biodiversiteit gebiedsgericht te versterken.

Meer weten?

Als je meer wilt weten over ‘Salland biodivers’, kan je contact opnemen met Guus Schutte via contact@guusschuttehovenier.nl. Ook kan je de uitzending Voor Mekaar (aflevering 4) kijken op RTV Oost.

 

Geen kalenderitems gevonden.