Ga direct naar de inhoud van de pagina Ga direct naar zoeken

Opening Marler Molen

Wist je dat molenmaker een ambachtelijk beroep is dat door ongeveer 100 mensen in Nederland wordt beoefend? Veelal in familiebedrijven, in totaal zijn er ongeveer 25.

Dat kwam ter sprake bij de feestelijke heropening na de restauratie van de molen van Marle, op zondag 19 september 2021.

Stichting Wijhese Molen (molen 'de Vlijt' Marle) heeft een heleboel werk verzet. Niet alleen rond het uitvoerende werk van de restauratie, maar ook om genoeg budget bij elkaar te krijgen. Fondsaanvragen, een kunstmarkt en molenloop om maar wat te noemen, en met resultaat. Molenstichting De Hollandsche Molen heeft daar ook een belangrijke rol in gehad. Bij zo’n heropening is letterlijk voelbaar dat een molen niet slechts een gebouw (pardon: werktuig/machine) is, maar dat het onderdeel is van de samenleving. De verhalen die te vertellen zijn over het ontstaan, de mensen die er woonden en werkten, de samenhang met de omgeving. Het is de molen vàn Marle, ongeacht de juridische status. Salland mag trots zijn op dit stukje ‘over de IJssel’.

Logo's van partners