Ga direct naar de inhoud van de pagina Ga direct naar zoeken

Samenwerken aan een veilig buitengebied van Salland

Salland heeft steeds vaker te maken met leegstaande schuren in het buitengebied en wordt daardoor aantrekkelijk voor criminelen. In dit artikel lees je hoe je verdachte situaties kunt herkennen en melden en waar je meer informatie vindt.

Samen zorgen we ervoor dat het veilig wonen en werken blijft in Salland.

Boeren, burgers en ondernemers in het buitengebied worden benaderd om een schuur, stal of woning beschikbaar te stellen voor ondermijnende activiteiten zoals hennepkweek of een drugslab. Je moet sterk in je schoenen staan om ‘nee’ te zeggen tegen deze aanbiedingen. Soms krijg je te maken met een nette vrouw of man die met een smoes je pand huurt en zich dan later ontpopt als crimineel.

Herken de signalen

Een schuur waar op vreemde tijden aanloop is. Het enige pand zonder sneeuw op het dak. Een verhuurde woning/pand waarvan de ramen zijn afgeplakt. Een geur van aceton of amandelen. Dat zijn een aantal voorbeelden van locaties waar drugscriminaliteit kan spelen. Ook in Salland. Hoe kun je misbruik van een pand voorkomen? Hoe herken je de signalen? Gemeente Raalte heeft een aantal tips op een rijtje gezet.

Meld verdachte situaties

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie via 0900 - 8844. Als elke seconde telt, bel dan 112. Wil je liever anoniem melden? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.

Samen sterk in het buitengebied

De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte willen dat het goed en veilig wonen en werken blijft in het buitengebied. Daarom zijn we het project Veilig Buitengebied gestart. Samen met inwoners, ondernemers, politie en andere partners werken we aan het voorkomen en verminderen van criminaliteit. Dit doen we aan de hand van de aanpak van het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid.

Natuurlijk is voorkomen dat criminelen een kans krijgen nog beter. Daarom is het goed om na te denken over de invulling van je erf en gebouwen. Inwoners en ondernemers in het buitengebied kunnen hiervoor contact opnemen met een erfcoach, die hierover mee kan denken:

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van de digitale erfcoach.

Woon je in de gemeente Raalte, dan kun je ook contact opnemen met de onafhankelijke contact- en vertrouwenspersoon voor het buitengebied, Monique van Schagen, via 06 - 83 89 05 97 of monique.van.schagen@raalte.nl.

Meer informatie

Op de websites van de gemeenten Deventer en Raalte vind je veel tips over wat te doen bij (een vermoeden van) criminaliteit in het buitengebied:

Woon je in de gemeente Olst-Wijhe, dan kun je met vragen of opmerkingen over de veiligheid in het buitengebied contact opnemen met Annemieke Hooghiemstra, coördinator integrale veiligheid gemeente Olst-Wijhe via veiligheid@olst-wijhe.nl.

Lees ook eens de folder Kiek uut! (pdf, 1 MB).

Logo's van partners