Zwembad Luttenberg vernieuwd met kracht van vrijwilligers én LEADER
Edwin Broekman (LEADER coördinator Salland) ging in gesprek met Herman Holtmaat, één van de drijvende krachten achter het zwembad in Luttenberg.
Wat begon als een wens om het verouderde dorpszwembad klaar te maken voor de toekomst, groeide uit tot een breed gedragen project vol vrijwillige inzet, mooie samenwerkingen en een flinke impuls van LEADER. Een inspirerend verhaal over hoe een dorp samen het verschil maakt.
In het hart van Luttenberg ligt al sinds 1979 zwembad ’t Siel: een laagdrempelige sportieve ontmoetingsplek voor jong en oud. Niet alleen in trek bij Luttenbergers zelfs, maar ook bezoekers uit omliggende dorpen zoals Mariënheem, Haarle en Raalte Noord weten het zwembad te vinden. Wat dit zwembad uniek maakt? Het draait volledig op vrijwilligers en ontvangt geen structurele overheidssteun. Onder andere dankzij een flinke impuls van het LEADER-programma heeft het zwembad een grote verduurzamingsslag kunnen maken én is het klaar voor de toekomst.
Een toekomstbestendig zwembad
De aanleiding voor het project was helder: het zwembad moest duurzamer, energiezuiniger en aantrekkelijker worden voor een bredere doelgroep. Met een duidelijke ambitie – een energieneutraal zwembad – ging het bestuur aan de slag. Denk aan het moderniseren van installaties, het verduurzamen van gebouwen en het uitbreiden van het aanbod met nieuwe activiteiten en doelgroepen. Ook werd de samenwerking versterkt met andere sportverenigingen op het sportpark, waardoor er een levendig, open sport- en speelpark is ontstaan dat uitnodigt tot beweging en ontmoeting.
Vrijwillige kracht als motor
Hoewel professionele partijen zorgden voor levering en plaatsing van de technische installaties, waren het vooral de vrijwilligers die het verschil maakten. Kabels werden met de hand gegraven, het terras werd opnieuw aangelegd, en ook het opknappen van de ligweide was een klus door vrijwilligers. Het hele zwembad draait nog altijd volledig op vrijwilligers – zonder hen was dit project simpelweg niet mogelijk geweest.
LEADER gaf het zetje dat nodig was
Het totale project kostte € 150.000. Dankzij een subsidie van € 65.000 van LEADER kon bijna de helft daarvan worden gefinancierd. En dat bleek cruciaal: “De bijdrage van LEADER gaf ons precies dat duwtje in de rug waardoor ook andere sponsoren en inwoners mee durfden doen,” vertelt het bestuur.
De samenwerking met LEADER Salland werd als prettig ervaren. Ook toen een leverancier failliet ging en het project vertraging opliep, was er ruimte voor aanpassing en overleg. “Er werd goed meegedacht toen we tegen tegenslagen aanliepen. Dat gaf vertrouwen.”
Meer impact dan alleen een frisse duik
Het vernieuwde zwembad doet meer dan verkoeling bieden op warme dagen. Dankzij het project zijn er nieuwe doelgroepen bereikt, en wordt er volop gebruik gemaakt van nieuwe activiteiten zoals een zwemvierdaagse, triatlon en zwembootcamp.
Bovendien is de samenwerking tussen sportclubs op het terrein versterkt. Maar misschien wel het mooiste resultaat? “Heel Luttenberg is weer trots op het zwembad. Het gevoel dat het zwembad écht van ons is, leeft sterker dan ooit. En daar draagt iedereen aan bij – met geld, tijd of handen.”
Tips voor andere initiatiefnemers
Voor dorpen of verenigingen die ook aan de slag willen met een vernieuwend idee, heeft het bestuur van Zwembad Luttenberg een paar goede tips:
- Zorg dat je enkele goede kartrekkers hebt
- Zorg dat je goed contact hebt met de gemeente en provincie
- Zorg dat je draagvlak hebt bij gebruikers en inwoners
- Maak het dorp/gemeenschap eigenaar van het project
- Zorg dat je voldoende expertise verzamelt op gebied van financiën en subsidieverwerking