Ga direct naar de inhoud van de pagina

Agenda

Symposium Mest, Bodem & Voedselkwaliteit

Start: 08 september 2017 om 10:00
Publicatie eindtijd: 08 september 2017 om 16:00
Locatie: Horstweg 21, 8107 AA Broekland

De Vereniging tot Behoud van Boer&Milieu (VBBM) organiseert op 8 september 2017 een symposium voor politici, beleidsmakers, pers, boeren en andere belangstellenden. Het symposium heeft plaats op Horstweg 21, 8107 AA Broekland. De dag is van 10.00 tot 16.00 uur. Inloop vanaf 09.30 uur.

Op deze dag zal er onder andere een verband worden aangetoond tussen kwaliteit van mest, bemestingstechnieken en anderzijds nutriënten en sporenelementen die het ruwvoer en vervolgens de melk bevatten. De vereniging heeft momenteel een vrijstelling voor emissiearm bemesten en hoopt op deze dag ook het belang van voortzetting hiervan te benadrukken.

Het symposium heeft een ochtendprogramma met 3 inleiders en een middagprogramma met workshops.

 

Lezingen

Anton Nigten, promovendus bemesting, voeding en gezondheid geeft een wetenschappelijke onderbouwing van de relatie tussen Mest, Bodem(leven) en Voedselkwaliteit.

Vervolgens vertelt bodemonderzoeker Peter Vanhoof over de onderzoeken die gedaan zijn naar 2 bodems en de effecten van de bedrijfseigen mest en toedieningstechnieken op het bodemleven.

Liesbeth Ellinger, homeopathisch dierenarts, sluit het ochtendprogramma af met een lezing over de invloed van antibiotica op het bodemleven.

 

Demonstraties en workshops

Tijdens de pauze worden verschillende bovengrondse bemestingstechnieken gedemonstreerd. ’s Middags zijn er workshops waarin je kennis kunt vergaren over de aspecten van kringlooplandbouw, zoals minder emissie door rantsoenmaatregelen, levend bodemleven, bodemanalyse profielkuil en koolstof als onmisbaar component.

Kijk voor het volledige programma, de locatie en de inleiders, op website van de Vereniging tot Behoud van Boer&Milieu.