Zuivel van SalLand
Melkveehouders Tom en Ellis Lugtenberg uit Olst en restauranthouder Leon Ripperda uit Den Nul starten samen een melkfabriek. Zij willen melk, karnemelk, yoghurt, kefir en roomboter verkopen aan de lokale horeca, bakkerijen en later ook bijvoorbeeld aan scholen en de zorgsector.
De melk komt van MRIJ-koeien die op natuurlijk grasland grazen. Deze (h)eerlijke ‘Zuivel van Salland’ legt een korte route af van koe naar consument. Dat betekent minder uitstoot van CO2 en stikstof. Doordat er geen tussenhandel is, ontvangt de agrariër een betere prijs voor zijn producten. De ondernemers willen op termijn een arbeidsplek creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Het project ontvangt een Leaderbijdrage van € 100.000 (50% EU, 25% provincie Overijssel en 25% gemeente Olst-Wijhe). Voorwaarde voor alle Leaderprojecten is dat de initiatiefnemers zelf een even hoog bedrag aan private gelden in het project investeren.
Meer informatie vind je op de Facebookpagina van Zuivel van Salland.