Ga direct naar de inhoud van de pagina Ga direct naar zoeken

IESSEL Cider

In Salland zijn tientallen particuliere hoogstamboomgaarden. IESSEL Cider, gevestigd in klooster Nieuw Sion, verwerkt het fruit van deze bomen sinds 2017 op kleinschalige wijze tot diverse ciders.

Voor de verkoop heeft IESSEL Cider een korte keten opgezet die de boomgaardeigenaren verbindt met regionale afzetpunten van streekproducten. Steeds meer boomgaardeigenaren doen mee en het volume groeit.

De Leaderbijdrage wordt besteed aan nieuwe apparatuur om het ambachtelijke proces van cider maken verder te professionaliseren en arbeidstechnisch te verlichten. Ook worden nieuwe producten ontwikkeld en wordt de marketing van IESSEL ciders in de regio uitgebouwd en geprofessionaliseerd. Het project zorgt voor het behoud van hoogstamboomgaarden in Salland, creëert waarde met moeilijk vermarktbaar fruit, gaat voedselverspilling tegen en bevordert het behoud van oude fruitrassen en draagt bij aan behoud van biodiversiteit in oude boomgaarden.

Het Leaderproject ‘IESSEL Cider’ is in oktober 2020 goedgekeurd. Het project ontvangt een Leaderbijdrage van € 33.835 (50% van de EU, 25% van provincie Overijssel en 25% van gemeente Deventer).

Meer informatie vind je op de website van IESSEL Cider.
Logo's van partners