Ga direct naar de inhoud van de pagina Ga direct naar zoeken

Jawin Klein Hegeman

Jawin is agrarisch ondernemer, bestuurslid LTO en vrijwilliger in Loo-Bathmen. Daarnaast is hij lid van de Lokale Actie Groep Leader Salland.

"Hallo, ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Jawin Klein Hegeman, 41 jaar, getrouwd met Jeanet en we hebben 4 kinderen. We wonen in het prachtige Loo-Bathmen waar we een landbouwbedrijf hebben. Dit run ik samen met mijn ouders en schoonouders. Op de locatie van mijn schoonouders staat ons jongvee. Op 'onze' locatie hebben we een nieuwe stal staan waarin 210 melkkoeien kunnen. Daarnaast hebben we nog ruim 1000 vleesvarkens.

Nieuwe ligboxenstal

Begin november 2015 is de nieuwbouw van onze ligboxenstal volledig in gebruik genomen en zijn de melkkoeien die toen nog bij mijn schoonouders stonden, hier naartoe verhuisd. Onze koeien worden gemolken door de melkrobot.

Onze koeien genieten volop van het verse gras in de wei. Dit blijft een geweldig gezicht, als voor het eerst in het seizoen de deur weer opengaat en ze allemaal tegelijk de wei in willen. Tegelijkertijd zien we dat na enkele dagen sommige koeien er bewust voor kiezen om heerlijk binnen te blijven en niet of nauwelijks naar buiten gaan. Want de koe mag zelf haar keuze maken. Dit betekent dat ze het binnen ook goed hebben.

Open dag

Wij willen de burger graag laten zien hoe wij op een traditionele logische wijze 'boer' zijn. Dat deden wij bijvoorbeeld door de nieuwe stal officieel te openen, waarbij het een komen en gaan was van bezoekers. Ik ben trots dat ik in dit mooie Salland mag en kan ondernemen.

Ik ben een echte Sallander: bescheiden maar wel trots op wat ik doe en hoe ik dat doe. Dan is het mooi als je na afloop van zo´n open dag, waar tussen de 1200 en 1400 bezoekers zijn geweest, veel complimenten hoort over ons bedrijf. Van collega's, maar ook zeker van burgers. Daar kan ik volop van genieten.

Als agrarisch ondernemer zijn we bijna altijd druk met onze onderneming. Er is niet altijd de tijd, of we nemen er niet voldoende tijd voor, om aan burgers te vertellen en te laten zien wat we doen. Veelal zijn we daarin ook te bescheiden. Maar voor degene die het jammer vinden dat ze onze open dag hebben gemist: iedereen is bij ons van harte welkom om te komen kijken.

Lid Lokale Actie Groep (LAG)

Vanaf 2013 ben ik actief bezig met de LAG. Veel projecten die we hebben beoordeeld in het verleden, zijn agrarisch getint. Dat geldt ook voor veel projecten die nu een aanvraag doen.

Met mijn agrarische achtergrond probeer ik voornamelijk te kijken of de aanvragen ook realistisch zijn. Realistisch ten opzichte van de agrarische sector maar ook richting de toekomst en de veranderende maatschappij. Want met steeds minder agrariërs in Salland is de kloof tussen de (bio)logische landbouw en de consument groter aan het worden. Dat kunnen we samen voorkomen! Want Salland is een prachtig mooi gebied met geweldige sterke gezonde agrarische bedrijven. Daar ben ik als Sallander trots op en ik hoop dat iedereen daar trots op is."

Logo's van partners