Ga direct naar de inhoud van de pagina Ga direct naar zoeken

KrachtvanSalland-cheque: € 25.000 verdeeld over 28 initiatieven

De KrachtvanSalland-cheque is een eenmalige bijdrage van maximaal € 1.000 die lokale initiatieven in Salland kunnen aanvragen. Hiervoor heeft provincie Overijssel een budget van € 25.000 beschikbaar gesteld.

In de afgelopen 5 jaar hebben al ruim 150 projecten een KrachtvanSalland-cheque mogen ontvangen. Dit voorjaar konden inwoner(s) van Salland met kleinschalige initiatieven die de woon- en leefomgeving beter, mooier en leuker maken weer een aanvraag indienen. Van de totaal 85 aanvragen, hebben 28 lokale en sociale initiatieven de cheque ontvangen.

Initiatieven die met de bijdrage aan de slag kunnen

De bijdrage is bedoeld voor eenmalige kosten voor initiatieven en vernieuwde (onderdelen van) evenementen/activiteiten, die bijdragen aan de leefbaarheid.

  • Zo portretteren en interviewen inwoners van het Noordenbergkwartier vanwege het 50 jarig bestaan van hun wijkvereniging andere inwoners, die al meer dan 50 jaar in de wijk wonen. Met een expositie en boekje wordt het resultaat breed gedeeld en gevierd.
  • In Lettele gaat jong en oud samen aan de slag met een wol-kunstwerk, om de verhuizing van de school - als belangrijk onderdeel van het dorp - te markeren, waarmee eigenlijk ook de verbinding tussen mensen zichtbaar en voelbaar wordt gemaakt.
  • Op de Boskamp wordt een groene inrichting van het oude schoolplein gerealiseerd, met veel zelfwerkzaamheid.
  • Verschillende dorpen in Salland starten met hun dorpsapp, waaronder Luttenberg, Broekland en Diepenveen.
  • In Raalte staat de lancering van de documentaire over de geboorteplaats van bekende Raaltenaar Refik Köse (Erzurum) op de planning.
  • Ook zijn er verschillende initiatieven om de inrichting van de buitenruimte te verbeteren en daarmee (nieuwe) ontmoetingen stimuleren (Heeten, Welsum, Blekkerhoek, Overwetering Boskamp).

Dit is slechts een kleine greep uit de initiatieven die de KrachtvanSalland-cheque ontvangen. Bekijk alle projecten.

Initiatievencoach Salland

In 4 regio’s in Overijssel helpen de initiatievencoaches van de provincie Overijssel bewonersinitiatieven met informatie, nuttige contacten en hulp bij het vinden van subsidies en fondsen. Dit wordt gedaan vanuit het programma Sociale Kwaliteit. In Salland is Giny Hoogeslag de initiatievencoach. Giny werkt binnen De Kracht van Salland samen met Sallandse organisaties en de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Zo kun je snel en makkelijk gebruikmaken van kennis en contacten die er al zijn. De 85 ingediende aanvragen voor de KrachtvanSalland-cheque laten zien dat er veel initiatieven zijn die behoefte hebben aan financiële ondersteuning. Initiatievencoach Giny Hoogeslag is ook beschikbaar om mee te denken over alternatieve financiering. 

Crowdfunding

Daarnaast hebben initiatieven de mogelijkheid voor crowdfunding via samenvoorelkaar.nl. Samen voor Elkaar is de plek voor kennis en inspiratie voor jouw crowdfunding. Je krijgt persoonlijke begeleiding en je maakt kans op een bijdrage van de provincie Overijssel en fondsen. Kijk op de website als je benieuwd bent hoe je mensen enthousiast krijgt voor je initiatief. 

Meer info of vragen?

Op de pagina Wie zijn wij vind je een overzicht met alle Sallandse intermediairs. Dat zijn mensen die Sallanders kosteloos verder kunnen helpen op allerlei gebieden. Je kunt contact opnemen met Giny Hoogeslag:

Op deze website vind je ook de initiatieven die al eerder een KrachtvanSalland-cheque ontvingen.

Logo's van partners